Piše: Vladimir Josipović 

 Evo postupka kako da napravite panoramske fotografije pomoću vašeg

  • digitalnog fotoaparata i
  • photoshopa

Objasniću na primeru fotoaparata Olympus Fe-320, pa vi analogno tome pokušajte da napravite nešto slično na vašem modelu digitalnog fotoaparata.

Ključ je u tome da napravite 4-5 fotografija koje se nadovezuju jedna na drugu i zatim ih spojite u jednu celinu u Photoshopu (postupak spajanja je automatski).

Prebacite točkić za određivanje moda slikanja na "landscape" (pogledati sliku; tačka 1)
zatim pritisnite dugme "MENU" (pogledati sliku; tačka 2)

Na ekranu koji se pojavi izaberite "panorama".

 

Nakon odabira ove opcije pojaviće vam se sledeći ekran na kome je pregled onoga šta želite da slikate sa 2 plava pravougaonika sa leve i desne strane.

 

 

Slika 1

Sada treba da napravite 4 slike (da napravite polukrug od 180 stepeni, po mogućstvu da koristite stalak) ali da vodite računa o tome da vam se desnip lavi pravougaonik sa slike 2 poklapa sa levim plavim pravougaonikom na slici 3, a kasnije kada budete slikali 4-tu sliku vodite računa da ste zapamtili šta je bilo u desnom pravougaoniku na slici 3.

Deluje komplikovano ali nije tako , jer jedino što morate imati na umu je da treba da napravite 4 fotografije koje se nadovezuju jedna na drugu tako što će im se određena područja (plavi pravougaonici) poklapati.

 
         Slika 2                       Slika 3                             Slika 4

 

Nakon što ste napravili ove 4 fotografije, sada ih prebacite na vaš računar.

Pokrenite Adobe Photoshop (ja sam koristio verziju CS3).

Sada odaberite opciju File-->Automate-->Photomerge (videti sliku 5)

 

 Slika 5

Zatim klikom na dugme "Browse" otvorite 4 slike koje ste slikali (napomena: br slika može biti i veći u zavisnosti koliku površinu želite da slikate, ali preporučujem da ne idete preko ugla od 180 stepeni) i potvrdite na OK.

Na ekranu će vam se pojaviti spojena slika sa neravnim ivicama tako da bi sledeći korak bio da "cropujete" sliku tj da odsečete deo koji vam ne treba. (videti sliku 6)

 

Sliku sačuvajte u željenom formatu. Završna slika bi trebalo ovako da izgleda:

 

 

 

Share on  Facebook