Obnovljenim ski-centrom na Zlatiboru dominira moćna žičara, koja može da preveze do 3.000 skijaša na sat.

Izvor: Politika
Autor: Branko Pejović

Pogled sa staze Čigota na deo žičare i zlatiborski krajolik (Photo: S. Jovičić)
Pogled sa staze Čigota na deo žičare i zlatiborski krajolik (Photo: S. Jovičić)
Široke padine podno Tornika, najvišeg vrha Zlatibora (1496 m), opet će biti raj za skijaše – tu, na vazduhu koji opija, među borovima, ovih dana oživljava ski-centar, moderno uređen i opremljen, sa prvom šestosednom žičarom u Srbiji. Država je, preko JP „Skijališta Srbije“, uložila milione evra da skijanju na „zlatnoj“ planini udahne novi život...

 

Skijalište na padinama pod Tornikom, sa dve omanje žičare, napravljeno je pre četvrt veka, a razoreno je tokom bombardovanja 1999. Od objekata i staza ostale su samo ruine. Obnova je otpočela pretprošlog leta, a Tornik je sada spreman da, moderniji i lepši, dočeka skijaše, kojima je na raspolaganju šestosedna žičara dostojna uglednih alpskih smučarskih centara.

 

Već na ulazu u ski-centar „Zlatibor“, kako je novo ime skijalištu pod Tornikom, pogled privlači ta moćna žičara. Sa velikom polaznom stanicom u podnožju i pristupnim delom nalik kakvom graničnom prelazu, te visećim korpama kojima odjednom šestoro može da se ka vrhu Tornika uputi. Taj ski-lift ima 107 korpi, dug je 1.850 metara, najbrže ide pet metara u sekundi, oko 3.000 skijaša na sat može da preveze.Kreće sa 1111 metara nadmorske visine i penje se do 1496 metara. Na prilazu ovom „šestosedu“ su dve drvene kućice, u tradicionalnom graditeljskom stilu, u blizini njih moderni tabači snega. S druge strane dve kraće staze za skijaše početnike i sankanje „na gumi“. Ukupno 22 radnika brinu o radu ski-centra i bezbednosti gostiju.

 

– Šestosedna žičara je francuske proizvodnje, poznate marke „pomagalski“. Trenutno je najveća u Srbiji. Ona opslužuje sve tri ovdašnje staze: „Zmajevac“, koji ima najveći uspon i koristi se za slalom, „Tornik“, koji je nešto blažeg pada i namenjen je za veleslalom, i „Čigota“, koja će se u kombinaciji sa „Tornikom“ koristiti za „superdži“. Tokom ove zimske sezone biće obavljena rekonstrukcija starog ski-lifta zvanog „bandera“ kraj staze „Zmajevac“, što bi bilo već urađeno da nije kasnila oprema iz uvoza – objašnjava nam rukovodilac ski-centra „Zlatibor“ Bratislav Smiljanić, građevinski inženjer, već tri decenije u skijanju: kao takmičar, instruktor, organizator.

Prolazimo zajedno sa Smiljanićem stazama ski-centra. Sneg je tek pao, pa se tabač sa gusenicama polako penje strminama. Borova šuma svuda unaokolo, kroz nju prokrčeni ski-putevi koji staze povezuju, a odatle puca pogled na zlatiborske proplanke. U donjem delu staze „Čigota“, iz šume izranjaju dve nevelike zgrade-brvnare, tek napravljene. Jedna je za smeštaj opreme, druga je ski-bife.

 

– Sve tri staze su potpuno spremne i bezbedne, urađena im je građevinska korekcija. Namenjene su uglavnom za umešnije skijaše. Već smo dobili zvanično odobrenje da se mogu koristiti. Od trenutka kad padne prvi veći sneg trebaju nam 24 sata da se staze „ispeglaju“ i skijanje pod Tornikom kreće – kaže Bratislav Smiljanić.

Prema najavama, narednih dana, kada ka Zlatiboru krene plima turista, biće organizovana celodnevna autobuska linija od centra planine do desetak kilometara udaljenog skijališta. Već su određene i cene ski-pasa: 1.150 dinara dnevno (za decu 800), a sedmično 5.850 (za decu 3.700).

Iako je na sređivanju ski-centra „Zlatibor“ urađeno mnogo, vidljivo je da je još štošta ostalo da se uredi. Recimo, put iz pravca Zlatibora koji vodi pored vodoakumulacije Ribnica jeste znatno proširen, ali samo polovina te trase je asfaltirana – ostatak će sačekati proleće. Zatim, na skijalištu nema objekata u kojima bi posetioci mogli da se okrepe toplim čajem ili da nešto pojedu (za ski-bife još nije nađen zakupac), pa će ove zime skijaši morati osveženje da ponesu u rančevima. U planu je gradnja velikog restorana (oko 900 kvadrata) u podnožju skijališta, kao i gradnja gondole od središta Zlatibora do Tornika, ali i na jedno i na drugo će se još sačekati. Ni najavljeni veštački sneg u ovoj sezoni neće moći da bude korišćen. Jeste dobijena dozvola da se iz obližnjeg Ribničkog jezera koristi voda za veštački sneg, koji bi znatno produžio skijašku sezonu, ali topovi za taj sneg i prateće instalacije će biti nabavljeni tek za iduću godinu.

Jednom rečju, ovo će biti zima uhodavanja delimično završenog ski-centra koji se, uz dodatne intervencije, može koristiti i za smučarska takmičenja evropskog nivoa.