Trgovina na berzi koristeci marginu povecava vam kupovnu snagu. Evo jednostavnog primera:
Imate 2000$ para na berzanskom racunu i trgujete valutama. Ako vas racun dozvoljava trgovinu u odnosu 1: 100 vi mozete da kupite drugu valutu u iznosu 100 puta vecem od vasih para.
U ovom slucaju, mogli bi da kupite neku valutu u vrednosti od 200 000 $.Imate kupovnu moc Od 200 000$.


Zasto bi vam to neko dozvolio?
 
Jednostavno, vi ste ipak kupili vrednost u drugov valuti, pa čak i ako ta valuta pocne da pada,
proci ce izvesno vreme pre nego ona padne 1 % ( 2000$) koliki je vas ulog. Ako ona ipak padne toliko, vas  broker ce lako likvidirati vasu poziciju ( to vam obicno pise u ugovoru ) i on neće izgubiti. Naravno, vasih 2000 $ je nestalo. Brokeri naplacuju kamatu na vrednost margine jer, na kraju krajeva to je kredit koji vi koristite, i kamata od 7-9 posto godisnje se mora imati u vidu kad se racuna profit ili gubitak. Znaci sa vecom kupovnom snagom, povecava se mogucnost profita, i mogucnost gubitka, i u nasem slucaju se uveca 100 puta.
 
Upravljanje marginom:
 
Kad vidimo mogucnost profita ,moramo da razumemo i kolika je opasnost gubitka. Prva stvar
je da se detaljno pročita ugovor izmedju vas i brokera. Pitajte o svemu sto nije jasno. Brokeri obicno zadržavaju pravo da likvidiraju vase pozicije da se ne bi napravio gubitak koji vas racun ne mo?e da pokrije. U slucaju internet trgovine, niko vam nista neće ni javiti, samo cete videti da vam je racun na nuli. Moguce je da ste čak i izabrali pobednicku varijantu, i da znate da će valuta ici gore, ali zbog trenutnog poremecaja na trzistu, prvo krene na dole i probije visinu vase margine. Vas broker vam likvidira poziciju PRE nego sto valuta poraste. Zbog toga se savetuje STOP LOSS na svakoj trgovini, i nikad ne trgovati na celu marginu, nego samo na manji deo. U slucaju valuta, Kod malih investitora ( manje od 10000$), razummo je koristiti marginu do 10 puta. Kad su vece svote u pitanju, mo?da 2 do 5 puta. Kod velikih investitora margina se uglavnom ne koristi.
U SAD Open Market Committee ( komitet za otvoreno trziste ) je ovu marginu kod akcija
ogranicio na 50 %. Ovo znaci da od vasih akcija, tacno pola može biti kupljeno na marginu.