Komunikacija putem Interneta postala je neizbežna, pored ostalog i kada je u pitanju traženje posla. U odnosu na "tradicionalnije" načine traženja posla, Internet omogućava udobno i brzo traganje po podacima i informacijama na specijalizovanim sajtovim za zapošljavanje, gde je pristup gotovo trenutan. Potražilac posla može da dobije željene podatke o radnom mestu, da poslodavcu odmah pošalje pitanje ili se prijavi na oglas. Upotrebljivost Interneta za traženje posla je ogromna, a troškovi su zanemarljivi. Uostalom, informacije o ponudi radnih mesta na sajtovima su dostupne non-stop, bez obzira na vikende, praznike ili godišnje odmore.

Sa strane poslodavca prednosti Interneta su takođe velike. Inovativne firme dobro znaju kakvu prednost ima novi medij - otvara im nezamenjive mogućnosti pregleda tržišta radne snage. Oni mogu u trenutku iz baze podataka kandidata da izdvoje one koji najviše zadovoljavaju kriterijume za određeno radno mesto. Time poslodavci izbegavaju dugotrajno traganje po nepreglednim arhivima biografija, skupo oglašavanje po medijima i slično.


Domaći InternetU razvijenom inostranstvu Internet je dominantan medij berze poslova, mada se i kod nas stvari polako kreću u tom pravcu. Danas je domaći Internet, ako ne bogatiji, onda barem jednak sa novinama po broju oglasa za zapošljavanje, a često se dešava da se isti oglas na Internetu pojavi pre nego u drugim medijima. Kod nas postoji nekoliko specijalizovanih Internet servisa za oglašavanje koji kategorizuju oglase po delatnostima i objavljuju pretražnju i ponudu. Prednost tih stranica je u tome što su oglasi sadržajno mnogo opširniji od oglasa u drugim medijima, pružaju više informacija o preduzeću, radnom mestu i uslovima, a često sadrže i link na stranice određene firme, na kojima može odmah da se sazna čime se ona bavi, kako je strukturirana i šta nudi.

Od domaćih servisa za zapošljavanje, poslednjih meseci naročito se razvila Berza rada ekonomskog portala Economy, koji se nalazi na adresi www.economy.co.yu/berza_rada. Kako ističe Srđan Janković, urednik ovog portala, Berzu rada mesečno poseti oko 30.000 korisnika Interneta, a tokom istog perioda broj objavljenih oglasa od strane poslodavaca je preko 200. Takođe, na ovom sajtu možete da se prijavite i da putem e-maila dobijate obaveštenja o slobodnim radnim mestima iz odabrane oblasti. Za sada je broj postavljenih radnih biografija 180. U narednom periodu, na portalu Economy možete da očekujete izradu Mobil servisa koji će omogućiti dobijanje obaveštenja o slobodnim radnim mestima putem mobilnih telefona.Izbor sajtova


 

Na sajtu www.rztr.co.yu Republičkog zavod za tržište rada možete pronaći uglavnom oglase za državni i društveni sektor i jedan deo privatnih preduzeća. Na vrhu početne strane nalaze se pristupi za oglase "Tražite posao" i "Nudite posao", gde je omogućeno zadati pretraživanje po delatnostima, nazivu firme, gradu i ključnoj reči. Pored ovoga, sajtove koji objavljuju oglase za posao treba svakodnevno posećivati i to na adresama www.infostud.com/poslovi/poslovi.php koji sadrži bogatu ponudu raznovrsnih poslova, poseban deo za studentske poslove i opciju "Baza podataka" koja pruža mogućnost postavljanja vaše biografije koja je dostupna poslodavcima. Redovno se oglasi objavljuju i na www.beocity.com, www.oglasi.org.yu/board, www.poslovi.net i www.halooglasi.co.yu.

Pored prijavljivanja na specijalizovane sajtove za pronalaženje poslova, poželjno je da vaš CV poslovnu biografiju) ostavljajte i u bazama podataka konkretnih firmi u kojima biste želeli da se zaposlite. Linkove do firmi iz određene oblasti možete da pregledate u npr. privrednom katalogu domaćeg pretraživača www.krstarica.com koji je dosta bogat. Time ćete imati uvid u firme koje su vam manje ili više interesantne, a sigurno ćete poželeti nekoj od njih da pošaljete svoj CV. Ako procenite da je vredno pokušati, u tome se nemojte ustručavati, bez obzira na to što ta firma nije objavila konkurs. Možda slučajno "ubodete" pravi trenutak, a iako ne, ostaćete u nekoj njihovoj bazi, pa će vas možda u budućnosti kontaktirati.

Ako vam je neka firma naročito interesantna, a nije vam odgovorila, ubeležite u neki podsetnik kada ste im i šta poslali, pa slično učinite i kroz nekoliko meseci – možda tada budu povoljnije okolnosti.

Ako nameravate da ozbiljno tražite posao i da u tome budete uporni, nikako ne zapostavite i ostale načine traženja posla. Takođe, nemojte smetnuti s uma da Internet nije čarolija, već samo još jedan način da povećate svoje šanse za pronalaženje posla. Zato ga maksimalno koristite.


Radi preglednosti i lakšeg snalaženja:

Adrese iz teksta


Dodatne adrese - koje mogu olakšati traženje posla preko interneta ili (nadamo se) pronaći Vam isti


Adrese priložene od strane članova foruma


Strane firme, organizacije ...


Domaće firme, organizacije ...


Za studente, djake i ...


Saveti:Job search sajtovi (linkovi sakupljeni iz poruka sa ove teme):


Austrija:

 

sadržaj preuzet sa: elitesecurity.org