Kako je počelo...

Surfujući netom i tražeći neke stvari koristeći Google pažnju mi je privuklo to što su visoko mesto u pretrazi imale stranice kreirane na Facebook-u (u facebook terminologiji: Pages).

Obzirom da sam u to vreme pokušavao da stranicu svog sajta Apartmani Josipović - Zlatibor uredim tako da bude što bolje rangirana na Google search-u (što mi nije polazilo za rukom iz razloga što su domeni tipa .com , .rs , .net itd. već bili rezervisani, ali i iz razloga što je važan faktor za rangiranje stranica na Google-u broj relevantnih linkova koji vode ka toj stranici), odmah sam došao na ideju da na Facebook-u kreiram stranicu Apartmani Zlatibor iz znatiželje da vidim koliko visoko će biti rangirana.

I gledaj čuda!!!

 

Kreiranje stranice na Facebook-u

Da bi ste otvorili stranicu (page) na Facebook-u morate se prvo registrovati tj otvoriti svoj profil ukoliko ga već nemate.

Sledeće što trebate uraditi je da pronađete aplikaciju na Facebook-u pod imenom "Pages" (možete preko Facebook search polja).

Klikom na + Create page otvara vam se prozor u kome se od vas traži da odaberete kategoriju vaše stranice pa se tako može promovisati lokalni biznis, neka rok grupa, bend, hotel itd zaista dosta stvari u šta se i sami možete uveriti.
Izgled vaše stranice će vam od zavisnosti od izbora kategorije, pa će tako ukoliko ste odabrali da kreirate stranicu za neki muzički bend postojati mogućnost da na stranicu dodate integrisani music player (zanimljivo je da će vam biti traženo za pesme koje želite da uploadujete da pošaljete kopiju lične karte kako bi ste potvrdili da ste upravo vi vlasnik tih pesama).

Za moju stranicu Apartmani Zlatibor odabrao sam "Other business" a u polje "Name of other business" upisao "Tourism".

Zatim klikom na "Create Page" dolazite na deo gde treba da personalizujete svoju stranicu, odnosno da popunite osnovne podatke, postavite slike itd.

Primer za moju stranu Apartmani Zlatibor možete videti na sledećoj slici:

 

Stranica je kreirana - Šta sad ?

Nakon što ste kreirali stranicu izdvojio bih neke od brojnih mogućnosti.

View insights

Jedna od njih je da klikom na link "view insights" pratite posećenost vaše stranice, to je neka vrsta internog google analytics-a.


Send an update to fans

Ova opcija vam omogućava da šaljete obaveštenja svojim "fanovima". Fanovi ili subscribers-i su vlasnici profila na Facebook-u koji su zainteresovani za vašu stranu koju su pronašli na facebook-u i to su potvrdili klikom na "Become fan.

Applications

Na svoju stranicu možete postavljati mnoge aplikacije (kao i na samim profilima) , one što su već kreirane, ali i sami možete razviti neku aplikaciju ukoliko znate da programirate.

 

Reklamiranje

Potencijalni fanovi vaše stranice do nje mogu doći koristeći Facebook search polje npr. neko će tražiti pojam "zlatibor" i među traženim rezultatima će se naći Apartmani Zlatibor.

Još jedan od načina je da u svom news feed-u ili na profilima svojih Facebook prijatelja vide stranicu ukoliko taj njihov prijatelj postane fan te stranice.

Meni zanimljiv vid promocije (skoro uveden) je pojavljivanje vaše stranice sa desne strane u sidebaru (na desnoj margini) potpuno besplatno. Ovo je odlično ,obzirom da znamo da se slični oglasi u vidu google adwords-a plaćaju (samo što se ovi oglasi pojavljuju samo dok surfujete Facebooko-m.)

Na ovaj način ćete biti dostupni većem broju facebook korisnika.

Rangiranje na Google search-u

Potrebno je par meseci da bi se kreirana stranica pojavila u rezultatima Google pretrage.

Evo rezultata za ključne (keywords) reči "apartmani zlatibor" koje se najčešće koriste za traženje smeštaja na Zlatiboru.

Stranica Apartmani Zlatibor se nalazi na visokom 5-om mestu!!!

Ovo je odličan rezultat obzirom da osim kreiranja stranice (page) na Facebooku ne morate ništa više da uradite.

Zaključak

S obzirom da je Facebook kod nas sve popularniji preporučujem da:

  • Kreirajte stranicu (page) na facebooku jer će ona biti visoko rangirana na Google search-u.
  • Promovišita stranicu u okviru Facebook-a. Podelite je sa vašim prijateljima.Veći broj fanova - veća dostupnost.

 

Autor: Vladimir Josipović