Mnogi od nas (uglavnom muških) se pitaju zašto naše prijateljice sa Facbook-a postavljaju boju  na FB status. Svaki put kada pogledam svoj "Home page" on je preplavljen sa bojama... Ima ih od bele do "bez" boje.

Posle nekoliko poruka i komentara na statuse otkrio sam da se radi o boji njihovog brushaltera. Mislim sve je to lepo,ali me fascinirala činjenica da je to toliko uzelo maha pa 90% prijateljica ima neku boju na statusu i to devojke koje nisu međusobno povezane. Zanimalo me ko je sve to pokrenuo i zašto je ta kampanja tako dobro prihvaćena (širom sveta)?

Konačno, jedna Senka je popustila i pomogla mi da otkrijem o čemu se radi.

 Evo objašnjenja:

 Ispostavilo se da žene širom sveta postavljaju boju brushaltera koju nose na svoj FB status kao znak podrške za žene obolele raka dojke. Navodno ideja je potekla od žena iz Detroita.

Evo poruke koja je kružila među ženama:

Napisi boju brushaltera kao svoj status.
Samo boju, nista drugo. Posalji ovu
poruku svojim prijateljicama- SAMO ZENAMA.
To je jedan od nacina, ovih dana pokrenut
u celoj Evropi, podrske svima obolelim od raka
dojke kojim cemo pokazati svoju senzibilnost
i svesnost situacije...
Izabrali smo ovaj nacin igre,
jer ce biti jako zanimljivo kada muskarci
budu poceli da pogadjaju zasto da sve zene
imaju kao status neku boju.. I tako cemo, na neki
nacin, svi biti ukljuceni!

Ova akcija predstavlja veoma uspešan primer virtuelnog advertajzinga (viral marketing), koja se za sada  komercijalno ne eksploatiše, odnosno nema nikakvog prikupljanja novca u svrhe lečenja raka dojke. Ovo je jedan od do sada najsnažnijih primera kako se marketing socijalnih mreža može koristiti za "više ciljeve".

Definitivno postoji velika prilika da s socijalne mreže tipa Facebook-a koriste u plemenite svrhe, umesto da se naši životi stavljaju na izvolte kojekakvim voajerima.

Piše: Vladimir Josipović