Sportska Biohemija – Upale MišIćA

Health & Fitness Trekbekovi (0) Dodaj komentar   

izvor: www.b92.net

Upale mišića su realnost svakog sportiste koji posle cele zime slabe ili nikakve fizičke aktivnosti pokuša da se naprasno vrati u formu za jedan dan. Zato za sve Vas koji ste dobili upalu mišića ili ćete je tek dobiti ili ste je možda preležali nekad u životu, evo prilike da vidite zašto je mlečna kiselina nešto što treba da ostane u jogurtu, a ne u mišićima, kako sprečiti njen nastanak i kako je najbrže odstraniti iz organizma kada nastane.

Tvrdnja da upala mišića nastaje kada se u mišićima nagomila izvesna „mlečna kiselina“ je nešto što se već smatra intelektualnom baštinom naroda i stvar je opšte kulture. Međutim, otkud mlečna kiselina tu i čemu zapravo služi, nešto je što se ljudi retko zapitaju. Ono što znamo je da mlečna kiselina nastaje kada se događa mlečnokiselinsko vrenje mleka, pod dejstvom raznih bakterija, što se koristi kao industrijski proces u proizvodnji prehrambenih namirnica kao što su sir ili jogurt. Odkud onda mlečna kiselina u ljudskim mišićima? Da bi se dobili odgovori na ovo pitanje, potrebno je najpre pogledati kako funkcioniše mišićna ćelija i kako se odvija njen energetski metabolizam.

 (Dalje)

ŠTa Je Online Web Album - Jednostavno ObjašNjenje

Informacione Tehnologije Trekbekovi (0) Komentari (1)   

Podcasting - Jednostavno ObjašNjenje

Informacione Tehnologije Trekbekovi (0) Komentari (1)   

Kako šTedeti Novac- Jednostavno ObjašNjenje

Kako da...? (upustva) Trekbekovi (0) Komentari (4)   
Some rights reserved ®